Uncategorized

ovdje unosite naslov

Uslijed loše higijene i neadekvatne korekcije kopita, naročito kod konja držanih u nepovoljnom zoohigijenskim uvjetima, česta je pojava gnjilogriza žabice i mekuša kopita. Bolest se primarno javlja prilikom držanja životinja u vlažnim i prljavim stajama, a očituje se rastapanjem rožine žabice i mekuša s posljedičnom sekundarnom bakterijskom infekcijom. 

Klinički se očituje trulim, devitaliziranim tkivom žabice i mekuša, crnim iscjetkom i neugodnim mirisom. Ponekad se javi i blaži oblik šepanja uslijed oštećenja kopitnog korijuma uz lokalnu oteklinu i temperiranost.

Dijagnoza se postavlja jednostavno, kliničkim pregledom uz prethodnu anamnezu. Najvažniji anamnestički podatak predstavljaju zoohigijenski uvjeti u kojima životinja boravi.

Liječenje započinje pravilnom korekcijom kopita, naročito zahvaćenog područja. Žabicu je potrebno očistiti rajserom i orezati kopitnim nožem, dezinficirati magnezijevim ili bakrenim sulfatom te aplicirati adstringentnu kremu, ljekoviti sprej ili otopinu. Postupak čišćenja kopita, uklanjanje devitaliziranog tkiva te apliciranje ljekovitih sredstava potrebno je ponavljati svakodnevno do izlječenja, a higijenu kopita važno je nastaviti i kasnije. U težim slučajevima indicirana je i antibiotska terapija. Uz spomenuto, konj mora boraviti na suhoj i čistoj stelji uz zadovoljavajuće zoohigijenske uvjete.

Izuzetno je važna i preventiva bolesti, koja uključuje redovitu higijenu kopita te adekvatne uvjete držanja životinja. U preventivi, kao i u terapiji bolesti odlične rezultate pokazao je Intramineral Repiderma sprej. Osim jednostavne aplikacije, kelirani minereli, napose cink i bakar, predstavljaju optimalno rješenje za dezinfekciju kopita i terapiju spomenute bolesti. Također, prilikom svake korekcije kopita, indicirano je aplicirati sprej u vidu održavanja higijene i zdravlja žabica i mekuša.

 

Autorica: dr.med.vet Ana-Marija Kovač