Uncategorized

Čime se timare konji?

Timarenje nije samo čišćenje, nego i poboljšavanje općeg zdravlja konja. Svakodnevno njegovanje konja važno je za čistoću, cirkulaciju u koži i potkožnom tkivu te poboljšava disanje kože.
Čišćenje ne predstavlja brzo i blago prelaženje konjskog tijela četkom. Za temeljeto i učinkovito čišćenje trebalo bi potroštiti najmanje pola sata.
Pribor za čišćenje sastoji se od meke četke, tvrde četkemetalne češagiječešljeva, spužve i strugača.

Tvrda četka
Koristi se samo za uklanjanje površinskog sloja blata i prljavštine i nikad se ne upotrebljava na osjetljivim djelovima konjskog tijela. Kao što su glava, trbuh i unutrašnja strana nogu. Ne treba njome čistiti niti grivu ili rep, jer trga krzno i dlaku.

Meka četka
Mekom četkom se odstranjuje masnoća i prašina sa kože i dlake, zbog čega se tehnici čišćenja treba pokloniti posebna pažnja. Četku treba kružnim pokretima dobro pritisnuti, da bi se poslije nekoliko zamaha iz nje istresala prašina trljanjem o metalnu češagiju, ili otresanjem o tlo.

Češalj
Griva i rep rasčešljavaju se plastičnim ili metalnim češljem, to najbolji način da raspetljate zapetljane dlake. Morate biti pažljivi prilikom češljanja repa jer jednoj dlaci u repu trebaju i do 3 godine da izraste do potpune dužine!

Za kraj se koristi spužva kojom čistimo oči i nozdrve te poseban strugač kojim skidamo znoj i zaostale ostatke prašine.