Uncategorized

Njega kopita temelj zdravlja

Čišćenje i njega kopita važan je dio svakodnevne brige o konju jer zdravstveno stanje i funkcionalnost kopita igraju veliku ulogu u sveopćem zdravlju konja.

Higijena kopita ima osnovni zadatak da do određene mjere utječe na  pravilan razvoj i zdravstveno stanje. Ona trebala bi započeti u najranijoj dobi,već s tri mjeseca starosti, jer o tome ovisi pravilan rast kopitnog roga. 

Čišćenje kopita 
Svakodnevno nakon treninga i ispusta trebalo bi pregledati kopita i skinuti prljavštinu s njih. Čišćenje prljavštine obavlja se specijalnim nožem ili rajserom. Rajser je idealan za skidanje zaglavljenih kamenčića, blata i ostalih vrsta prljavštine. Za detaljnije i temeljitije čišćenje koriste se četke za čišćenje kopita.

Sprječavanje sušenja kopita
U toplim danima često dolazi do sušenja kopita, što rezultira slabijim rastom kopitnog roga i smanjenom elastičnošću. Kako bi se to spriječilo potrebno je koristiti razne preparate poput ulja ili masti. Bilja ulja i masti s dodatkom vazelina imaju pozitivan učinak na rast i ubrzanu obnovu kopita. Vlaže kopita tijekom noći što im daje zdrav izgled i sprječava napuknuće kopita.

Važno je napomenuti da cilj ovih mjera nije lijep izgled kopita već prije svega zdravlje i sprječavanje ozljeda.