Uncategorized

Pravilno mjerenje tjelesne temperature konja

Ukoliko primijetite da se konj ne osjeća dobro, potrebno je što prije pozvati veterinara. Međutim, prilikom poziva, a naročito u trenutku dolaska na teren, veterinar će vas prije svega upitati koliku ste tjelesnu temperaturu izmjerili konju. Iako će i veterinar prilikom dolaska izmjeriti temperaturu, informacija o stanju konja prije njegovog dolaska značajna je za rano otkrivanje moguće bolesti konja.  

 

Normalne vrijednosti tjelesne temperature

Temperatura može varirati ovisno o vremenu mjerenja. U pravilu je jutarnja nešto niža od večernje. Također, potrebno je uzeti u obzir i vremenske uvjete te fizički napor (temperatura može doseći i 39 ⁰C nakon velikog fizičkog napora). Savjet je da temperaturu izmjerite nekoliko puta dok je zdrav i zabilježite vrijednosti normalne tjelesne temperature.

TJELESNA TEMPERATURA:

ODRASLI KONJ

37.2 ⁰C – 38.3 ⁰C

ŽDRIJEBE

37.5 ⁰C – 39.0 ⁰C

Uzroci povišenih vrijednosti tjelesne temperature

Tjelesna temperatura ovisi o ravnoteži između stvaranja topline u tkivima, osobito u jetri i mišićima, i gubitka topline s periferije. Normalno, hipotalamički termoregulacijski centar održava unutarnju temperaturu u fiziološkim granicama. Tjelesna temperatura može se povisiti uslijed fizičkog napora, smanjenog znojenja, toplotnog udara, određenih genetskih poremećaja, lijekova te zbog infektivnih uzroka (virusne i bakterijske bolesti). Povišenje tjelesne temperature predstavlja obrambeni mehanizam, obzirom da pojedini mikoorganizmi ne podnose povišenje temperature iznad određene vrijednosti. Međutim, tjelesne stanice su također osjetljive na povišenje temperature te visoka temperatura, iako je inicijalno obrambeni mehanizam, u krajnosti vodi denaturaciji proteina.

Uzroci sniženih vrijednosti tjelesne temperature

Snižena tjelesna temperatura, odnosno pothlađenost, javlja se uslijed oštećenja centra za termoregulaciju u hipotalamusu u slučaju sepse, šoka, endokrinih poremećaja itd. Moguća je i hipotermija nakon kirurških zahvata ili u hladnim vremenskim uvjetima. Naročito je osjetljiva ždrebad.

Pravilno mjerenje tjelesne temperature konja ?

Konju se temperatura mjeri rektalno. Toplomjer po mogućnosti digitalni , zbog brzine mjerenja i nemogućnosti povrede sluznice rektuma u slučaju oštećenja,  je potrebno gurnuti duboko u anus i prisloniti na stjenku rektuma. Prilikom mjerenja tjelesne temperature, valja biti veoma oprezan. Priđite konju polako uz javljanje, lagano ga potapšajte po sapima, umirite ga glasom, stanite pored stražnje noge i jednom rukom odmaknite rep u stranu te stavite toplomjer u anus.  Prije stavljanja toplomjer namažite vazelinom ili običnom vodom. I ne zaboravite,  budite iznimno nježni kako vas konj ne bi  udario.